icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Literatura clasică rămâne veșnic vie și tentantă…

  Veridicitatea afimării a fost confirmată la etapa raională a concursului „Jivaia  Clasica vie -2024”, care, la 23 februarie 2024,  a avut loc pentru a cincea oară (ediție jubiliară)  și s-a desfășurat  la Liceul Teoretic ,,Alexandru Pușkin" din or. Fălești,  și nu a fost doar  o competiție, ci  o sărbătoare a cuvântului literar rusesc viu, bogat și suculent.

Concursul din 2024 a bătut  toate recordurile  - la el au participat 34 de declamatori din 16 instituții de învățământ din raionul nostru, iar majoritatea participanților (21) proveneau din școlile cu limba de instruire de stat.

  Președintele juriului, Aliona Saviuc, vicepreședintele Anatoli Bargan și moderatorul etapei rationale, Svetlana Burdeinaia, au mulțumit în mod special recitatorilor din școlile naționale și  coordonatorilor  acestora  pentru curajul de a depăși nu doar teama  de a vorbi în public, ci și bariera lingvistică.

  Să înveți și să spui un pasaj în proză, în așa fel încât să transmiți publicului mesajul esențial al textului autorului, să atingi corzile vii ale sufletului audienței - aceasta este o adevărată ispravă de "recitare", și absolut toți participanții  au reușit să o facă.

  Juriul, care, în afară de membri experimentați și experți în literatura rusă - Aliona Saviuc, șefa DMCFPC, Anatoli Bargan, managerul IP LT ,,A.Pușkin”, Valentina Matronici, managerul IP  Gimnaziul Pompa,  Igor Mitelov, specialist principal, primăria or.Fălești, Lucia Buga, bibliotecară principală, Biblioteca raională ,,M.Eminescu”  i-a inclus și pe elevii de clasa a XII-a,  Vladimir Prokopov și Daria Tumuruk,  învingătorii   concursului din  anii precedenți, au  muncit din greu, selectându-i pe cei mai buni dintre cei buni.

La finalul sărbătorii  au fost anunțate REZULTATELE finalei raionale a  concursului:

  • La categoria "Recitaluri ale elevilor din școlile cu limba de instruire de stat":

        Locul I a fost ocupat de GRĂDINARI  Beatrice, elevă din clasa a VII-a de la Gimnaziul Bocani.

        Locul II a fost împărțit de eleva din clasa a IX-a de la   Gimnaziul   Izvoare -  HARABAGIU Mihaela,  eleva din clasa a IX-a de la Gimnaziul  Făleștiu Noi - OSTAF Evelina   și de  eleva din  clasa a V-a de la   Gimnaziul  "Ion Dumeniuk" Călugăr,   RURAC Romina.

         Locul III a fost ocupat de eleva clasei a VII-a KREȚ Simona și eleva clasei a VI-a RUSNAK Anastasia, de la Gimnaziul  „Ion Dumeniuk" Călugăr, și  eleva clasei a VIII-a din  Gimnaziul  „Diomid Gherman”, Risipeni, - RUSSU Paula.

        Mențiuni au fost acordate Andreei FRE CĂUȚANU, elevă în clasa a V-a de la  Gimnaziul Ilenuța, și Polinei USATÎI, elevă în clasa a VII-a de la Gimnaziul Albinețul Vechi.

  • La categoria "Declamatori din școlile cu predare în  limbă rusă" locurile au fost repartizate după cum urmează:

         Locul I a fost ocupat de Irina STEȚIUC, elevă a clasei a IX-a "A" a Liceului Teoretic "Alexandru Pușkin".

         Locul II a fost împărțit de eleva clasei a 7-a "A" a Liceului Teoretic "Alexandru Pușkin" CEBOTARI  Daria și eleva clasei a 8-a din  Gimnaziul Egorovka -  ZAIȚEVA Maria.

         Locul III – le-a revenit  elevei clasei a 10-a "B"   MUTELIKA Iulia și elevului clasei a 6-a "A" GANDRABURA Roman de la Liceul Teoretic „Alexandru Pușkin", precum și  elevului  clasei a 8-a de la Gimnaziul Popovca DANU Denis.

         Au primit mențiuni  eleva din clasa a V-a GRIȚIUC  Maria și eleva din clasa a VI-a "B" POPLAVSKI  Julia, de la Liceul Teoretic „Alexandru Pușkin”,

Conform Regulamentului concursului,  învingătorii  -  elevii   din  Liceul Teoretic „Alexandru Pușkin" -  Stețiuc  Irina și Cebotari Daria  și  eleva  Zaițeva Maria de la Gimnaziul Egorovca  vor pregăti și trimite  înregistrări video ale  recitării produselor alese din literatura clasică - la etapa națională a concursului pentru a reprezenta echipa "Clasicii vii" din raionul Fălești în acest an.

Vă dorim o participare de succes!

Aducem mulțumiri coordonatorilor particiapnților la concurs- profesori de Limbă rusă/ Limbă și literatură rusă din raion:

Ciobanu Tatiana, IPG Bocani,  Ursachi  Valentina, IPG Izvoare, Malakhovska Ksenia, IPG ,,I.Dumeniuk” Călugăr,  Grigorovici Ala,  IPG  Făleștiu Noi, Andrieș  Galina, IPG Ilenuța, Glavan Diana, IPG Albinețul Vechi, Babiuc Ana, IPG Egorovca, Duleico Ludmila,  Juncu Marina,  Poddueva  Angela, Pîcălău Valentina,  IP LT ,,A.Pușkin” Gherman Natalia, IPG Chetriș, Lupașcu Svetlana, IPG ,,T.Dron” Mărăndeni, Goncearuc Ecatreina, IP LT ,, M.Eminescu”  Dubceac Nina, Matronici Valentina,  IPG Pompa, Vasilat Svetlana, Vasilat Olga, IPG Popovca.

Oficial, certificatele de apreciere și recunoștință pentru  învingătorii  etapei rationale a concursului  și mentorii lor vor fi înmânate ulterior,  personal,  de către dna.Mariana Osadța,  șefa Direcției  Generale Educație și Cultură  Fălești, într-un eveniment aparte. Galerie foto.

         Felicitări  tuturor participanților, mentorilor școlari și organizatorilor etapei raionale a concursului "Clasica vie  - 2024" pentru o sărbătoare luminoasă și de neuitat a CĂRȚII și a LECTURII!

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI