TRANSDISCIPLINARITATEA este pilonul de bază pentru educația de azi și, mai ales, pentru educația viitorului … 

  La data de 08 mai 2024, a avut loc  seminarul raional cu profesorii de Limbă și literatură română, cu genericul: ,,Curriculumul Național la disciplina școlară  LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ  în contextul  inter-, transdisciplinarității”  pe care l-a găzduit  IP LT ,,I.Creangă” din or. Fălești.
  În cadrul seminarului, participanții  și-au actualizat cunoștințele despre transdisciplinaritate, au fost inițiați  despre dezvoltarea curriculară propusă de MEC și și-au îmbogățit experiența prin  diseminarea bunelor practice de către colegele Aliona Lungu, profesoară în IP LT ,, I.Creangă” și Tatiana Grușca, profesoară în IP LT  ,,M.Eminescu”.
  Apoi au savurat un produs transdisciplinar, realizat în cadrul modulului OAMENI și DESTINE (clasa a VII-a, conform Curricula 2019 la limba și literatura română).
  Acest produs a fost realizat în echipă de profesorii din instituția gazdă, or, TRANSDISCIPLINARITATEA înseamnă lucrul în ECHIPĂ, căci anume  în ECHIPĂ se fac lucruri cu adevărat valoroase!!!
  Seminarul a avut ca obiectiv motivarea profesorilor de LLRO   să lucreze  în context transdisciplinar.
  Direcția Generală Educație și Cultură aduce mulțumiri instituției  gazdă  și tuturor celor care au pus umărul la buna desfășurare a seminarului!
  Cu mare drag, le mulțumim  copiilor  care, chiar dacă sunt în vacanță, au binevenit să participe la  eveniment și să aducă  în fața spectatorilor niște adevăruri durute  din trăirile copiilor de azi! Galerie foto.

Messenger creation 90c99306 fdde 434e ba19 eb5a68a5d20fSub titlul "CRED în MISIUNEA EDUCAȚIEI", pe data de 08.05.2024, s-a desfășurat un eveniment comunitar deosebit în Instituția Publică Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din orașul Edineț. La acest eveniment au participat  și profesorii de chimie și biologie din  raionul nostru.

În cadrul acestei întâlniri, profesorii au avut oportunitatea de a efectua o vizită de lucru și de a participa la ateliere tematice în domeniul chimiei și STEM în criminalistică. Aceste activități au oferit profesorilor posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele și de a împărtăși experiențe relevante pentru activitatea lor didactică, contribuind astfel la dezvoltarea continuă și promovarea unei educații de calitate în aceste domenii.

Prin activitățile practice din cadrul atelierelor, s-a creat o oportunitate unică de a stimula curiozitatea, inteligența și pasiunea pentru cercetare și investigație. Această experiență va contribui la îmbogățirea procesului de învățare și predare în școlile noastre, facilitând o mai bună înțelegere a subiectelor complexe din biologie, chimie și științe în general.

Felicitări echipei de organizare pentru succesul evenimentului, iar profesorilor noștri le mulțumim pentru participare și implicare! Suntem mândri de eforturile lor de a se perfecționa și de a aduce cele mai bune practici în instituțiile noastre din întregul raion! Galerie foto.

  Dumnezeu ne-a învrednicit și în acest an de am ajuns la Sfânta și Minunata Sărbătoare a Învierii Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

  În această zi luminată vrem să aducem mulțumire Bunului nostru Dumnezeu care ne-a adunat pe toți într-o frumoasă sărbătoare, pentru a aduce vestea Învierii Mântuitorului nostru prin intermediul cântecului la cea de-a XII-a ediție a Festivalului raional al cântecului pascal „Cânta-voi Dumnezeului Meu”, care s-a desfășurat în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești.

  În cadrul Festivalului au participat 27 de formații artistice din întreg raionul Fălești. I-am avut alături pe vicepreședintele raionului Fălești, Tudor PALADI și șefa adjunctă a DGEC, Rovena DVORSCHI. Iar activitatea a fost binecuvântată de Protoiereul Mitrofan, Blagocinul Sectorului nr.1 Fălești, Ian Pelin. În holul palatului au fost vernisate expoziții amenajate cu dăruire, promovând valorile tradiționale ale neamului nostru.

  Rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască nouă și lumii întregi pacea sa cea Sfântă pe care a Împărtășit-o ucenicilor în ziua Învierii Sale.

  Aducem plecăciuni gazdei Festivalului, Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești pentru buna organizare și desfășurare a Festivalului.

  Pacea și bucuria Învierii să pătrundă în fiecare casă, în fiecare familie, în inima tuturor, și astfel, întăriți întru taina biruinței Lui Hristos asupra iadului, a păcatului, a necredinței și a dezbinării, să rămânem uniți în biserica Lui cea sfântă și să rostim cu toții: ,,Hristos a Înviat”. Galerie foto.

  La data de 01.05.2024, conform  graficului de desfăşurare a Spartachiadei raionale între instituțiile de învăţământ, au avut loc competiții sportive raionale de mini-fotbal ,,Guguţă”, anul naşterii 2012-2013. La competiții s-au prezentat 13 echipe din instituțiile de învățământ din raion, conform ofertelor prezentate 130 elevi. În cadrul competiţiei, copiii de clasele a IV-a,  a V-a au demonstrat abilităţi fotbalistice, o bună pregătire fizică şi tactică. În etapa finală s-au întâlnit 3 echipe, clasamentul final fiind:

Locul I – IPLT ,,M. Eminescu” or. Fălești
Locul II – Gimnaziul Albinețul Vechi
Locul III – IPLT ,,A. Pușkin” or. Fălești
MENȚIUNE – IP Gimnaziul ,,V. Alecsandri” s. Scumpia.

 Echipele plasate pe primele patru locuri au fost decorate cu cupe şi diplome sportive.DGEC Fălești inclusiv specialistul principal DMCFPC, Ion Perdevară, aduce mulțumiri profesorilor și echipelor pentru participare activă, colegiului de arbitri pentru competență și corectitudine, gazdelor pentru ospitalitate.

Succes echipei din IPLT ,,M. Eminescu” or. Fălești, la etapa a III-a Regiunea  ,,NORD’’ care se va desfășura la data de 17.05.2024 pe stadionul orășănesc  ,,Spicul’’. Galerie foto.

    În scopul dezvoltării competențelor academice și a pasiunii pentru cunoaștere, Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți a fost gazda unei serii de evenimente remarcabile în lunile martie și aprilie. Într-o atmosferă plină de energie și competiție, elevii din clasele IX-XII s-au întrecut în provocările matematicii, informaticii și fizicii. Concursurile au fost mai mult decât simple teste de cunoștințe; ele au reprezentat o oportunitate de a celebra talentul și devotamentul elevilor față de domeniile academice.

    Cu un spirit de competiție și determinare, elevii din raionul Fălești s-au alăturat acestei experiențe educative excepționale. Rezultatele lor strălucitoare au confirmat nu doar aptitudinile, ci și angajamentul lor față de învățare și dezvoltare personală.

    Pentru rezultatele obținute exprimăm sincere felicitări atât elevilor, cât și cadrelor didactice care i-au îndrumat și i-au inspirat pe această cale a cunoașterii. Munca lor asiduă și devotamentul față de evoluția în învățare merită recunoaștere și admirație. Galerie foto.

index1

  Felicitări, dragi elevi, pentru că ați demonstrat că nu există limite pentru realizările voastre!

 La data de 28.04.2024, în cadrul Spartachiadei sportive raionale între instituțiile de învățământ secundar generale din raionul Fălești, a fost desfășurată competiția sportivă de atletism-tetratlon ,,Speranțele Olimpice”. În urma probelor disputate clasamentul final a fost împărțit de următoarele instituții:

Locul I – IP Gimn. ,,Ion Dumeniuk” s.Călugăr;
Locul II – IP LT ,,M.Eminescu” or. Făleşti;
Locul III – IP LT ,,A. Pușkin” or. Făleşti;
MENȚIUNE – IP Gimn. ,,N.Dabija” s.Pînzăreni

  La această competiție au participat 14 echipe, 56 de copii din instituțiile de învățământ din raion.

  Echipele au fost decorate cu diplome și cupe sportive.

 DGEC Fălești aduce mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a competiției. Galerie foto.

   În fiecare an, la data de 23 aprilie este marcată Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor. Anul acesta comunitatea biblioteconomică raională, a celebrat ziua profesională la data de 24 aprilie, în incinta Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu”, orașul Fălești. La eveniment au fost prezenți: șefa adjunctă a Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Rovena DVORSCHI, care a venit în fața bibliotecarilor cu un mesaj de felicitare și un îndemn spre atingerea noilor culmi profesionale; șefa Secției Cultură și Turism din cadrul DGEC Fălești, dna Tatiana PALADI, care a reamintit despre importanța bibliotecii și bibliotecarilor în societate. Ca oaspete de onoare l-am avut pe prozatorul și eseistul Nicolae RUSU, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, care cu discursul său a dovedit încă o dată cât de important este cartea, biblioteca și bibliotecarul; Președinta Centrului Sindical Ramural Teritorial Fălești din Domeniul Culturii, Nelea Matcovschi, urându-le celor prezenți la activitate, realizări fructuoase în muncă și în creație. De asemenea cu informații utile și cu mesaje de felicitare au venit: dna Vera Mîță, bibliotecară principală a Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Eminescu”, orașul Fălești, Valentina GROSU, bibliotecară, Biblioteca Publică satul Pîrlița și Liliana GRIȚUNIC, bibliotecară, IP Gimnaziul „A. Mateevici”, satul Răuțel.

  Într-o atmosferă plină de vraja emoțiilor pozitive, s-a desfășurat astăzi concursul „Elevul anului”, ediția 2024, un eveniment ce a adus în lumina reflectoarelor tinerii talentați din școlile raionului. În acest an, opt concurenți excepționali și-au pus la încercare cunoștințele și abilitățile într-o competiție strânsă și captivantă.

  Fiecare dintre cei opt elevi a adus cu el un bagaj impresionant de cunoștințe și realizări, reflectând diversitate și bogăția talentului său. De la pasiunea pentru știință și istorie, până la arta sublimă a literaturii, muzicii, dansului și picturii, concurenții au demonstrat că excelența nu cunoaște limite.

  Juriul a avut o sarcină dificilă de a evalua performanțele fiecărui participant, luând în considerare, atât cunoștințele academice (rezultatele testului IQ), cât și abilitățile practice, demonstrate prin bogăția portofoliului de elev, dar și creativitatea reflectată în cele două probe scenice. Toate acestea însumate au creat imaginea clară a rezultatului final:

Elevul anului, liceu – Cernopol Alexandra, IP LT „M. Eminescu”, or, Fălești;
Elevul anului, gimnaziu – Zestra Corneliu, IPG „D. Cantemir”, s. Pîrlița;
Locul I - Ochișor Dana, IPG „D. Gherman”, s. Risipeni;
Locul II – Rusu Alexandra, IPG „E. Coșeriu”, s. Catranîc;
Locul III – Ostaf Evelina, IPG Făleștii Noi și Cuschevici Crina, IPG „I. Dumeniuc”, s. Călugăr;
Simpatia publicului – Gordienco Sofia, IP LT „M. Eminescu”, or, Fălești;
Diplome de participare - Gordienco Sofia, IP LT „M. Eminescu”, or, Fălești și Macnovit Cleopatra, IPG „T. Dron”, Mărăndeni.

 Astfel, cu speranța că acești tineri remarcabili vor continua să strălucească în viitorul lor și să devină lideri și modele pentru generațiile viitoare, încheiem această poveste a excelenței și dedicării din cadrul concursului „Elevul anului”. Galerie foto.

  Drumul lung de ore publice, activități extracurriculare, parcurs de către cadrele didactice în procesul de atestare, a acestui an, s-a încheiat. Pentru cadrele didactice care au conferit gradul didactic doi, confirmat gradul unu și superior, etapa finală a fost analiza  studiului de caz, a  situației didactice la disciplină și prezentatrea produsului didactic în fața membrilor Comisiilor raionale de atestare.

  Ultimii care au încununat acestă opera, în care cadrele didactice și-au prezentat măestria pedagogică au fost profesorii ce predau disciplina Istoria românilor și universală.

  La fel cum istoria este compusă din fapte, evenimente, personalități, așa și dumneavoastră stimate cadre didactice, ați lăsat o filă în istoria DGEC Fălești.

  Vă felicităm și vă încurajăm spre noi trepte în cariera dumneavoastră profesională. Galerie foto.

  „Cea mai veche carte din lume este o mamă

            cea mai frumoasă carte din lume este o mama”.

                                                                       Grigore Vieru

     Astăzi, 17 aprilie 2024, în incinta Palatului Raional de Cultură „M.Volontir”,or. Fălești , s-a desfășurat  sărbătoarea finală a Concursului de lectură „Citind, învăț să fiu”, ediția 2024, dedicată poetului Grigore Vieru, cu genericul ,,Tu iarbă, tot ai mamă ?”.                                                     

    Sala palatului a fost inundată de emoții și trăiri de nedescris, au răsunat versurile poetului dedicate mamei, personajul cel mai des întâlnit în creația viereană cât și melodii a căror text aparține deasemenea marelui scriitor. Atât elevii cât și cadrele didactice care i-au îndrumat pe micii participanți, au surprins membrii juriului cu produse creative și deosebit de inspirate, cu recitaluri expresive și jocuri de rol improvizate în baza operelor lui Gr. Vieru. Au fost prezentate la ecran produsele elevilor care au obținut locuri de frunte, cu scopul de a disemina și împărtăși frumosul, de a servi drept sursă de inspitație pentru cei prezenți în sală – elevi, învățători și părinți. Au început ca adversari dar s-au aplaudat ca adevărați prieteni atunci când s-au anunțat rezultatele etapei finale.

   Învingătorii concursului ,,Citind, învăț să fiu”, ediția 2024, dedicată poetului Grigore Vieru:

Premiul Mare – FRASIN DAVID,cl. III-a, IPG ,,I.Dumeniuk”, Călugăr
Locul I - CEBAN CRISTINA, cl.III-a „C”, IPLT ,,M.Eminescu”, or.Fălești
Locul II – POPOVICI AMELIA, cl.III-a, IPG,,D.Cantemir”, Pîrlița
Locul III – POPOV AMELIA,cl.III-a, IPG Făleștii Noi
Premiul Simpatia Juriului – BURLACU ALEXANDRU,cl.IV-a, IPG,,A.Mateevici”, Răuțel

    Felicitări învingătorilor! Felicitări tuturor elevilor pentru  participare!

    DGEC Fălești aduce mulțumiri instituțiilor care își promovează elevii prin implicarea în diverse activități raionale, astfel îmbogățesc palmaresul reușitelor prin obținerea titlurilor de învingători.  Galerie foto.                      

  Capacitatea cadrului didactic de a soluţiona o problemă, de a interpreta un fenomen, de a lua o decizie sau de a efectua o acţiune, precum și deținerea unor cunoştinţe  temeinice,  prezența unei pregătiri metodice şi psihopedagogice deosebite, a unui stil pedagogic propriu, aplicarea tehnicilor pedagogice cât mai eficiente şi demonstrarea unei măiestrii didactice care să captiveze și să motiveze  discipolii pentru învățare, toate acestea sunt momente și criterii urmărite în cadrul procesului de atestare, care s-a desfășurat în continuare la data de 16 aprilie 2024 pentru evaluarea a 6 profesoare  de  Limba și literatura română.

  Comisia  raională de atestare a avut parte de răspunsuri constructive și experiențe  interesante,  diseminate de 5 pedagogi care au optat pentru conferirea gradului didactic Doi și  a unei colege care a  solicitat confirmarea gradului didactic Unu.

 Toate cele 6 cadre didactice   au demonstrat  profesionalism și măiestrie  și au obținut calificative de Foarte bine, astfel confirmând /conferind gradele solicitate, fapt pentru care  le felicităm. Galerie foto.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI