icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
și Cultură Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   
October 2023
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Ansamblul de dansuri populare „Făleșteanca”, la Festivalul de Cultură și Civilizație Românească „Românașul”, ediția a XI-a

La invitația Inspectoratului Școlar Județean Iași și a Școlii Gimnaziale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Iași, România, ansamblul de dansuri populare „Făleșteanca, coregraf Calmuțchi Elena, a participat la data de 6 septembrie 2023, la Festivalul de Cultură și Civilizație Românească „Românașul”, ediția a XI-a, care a fost organizat și desfășurat în Municipiul Iași, România.

În cadrul evenimentului, ansamblul de dansuri populare „Făleșteanca”, a avut o prestație deosebită, susținând momente artistice pe scena amenajată în Parcul Copou din Iași.

La final, dansatorii, s-au bucurat de aprecierea publicului iubitor de folclor și de Diplomele oferite.

Festivalul „Românașul” a fost un fericit prilej de a ne cunoaște mai bine trecutul și prezentul, dar și un mod de relaționa cu alte culturi, cu alte obiceiuri și cu alți oameni.

Direcția Generală Educație și Cultură Fălești aduce sincere mulțumiri organizatorilor acestui prestigios festival pentru invitație, pentru primirea caldă, cât și pentru frumoasa colaborare.

            Pentru a indeplini dezideratele și obiectivele majore ca națiune, este necesar de a depune toate eforturile în realizarea consensului și coeziunii naționale bazate pe principii și valori reale, prin dialog permanent. Galerie foto.

Cu entuziasm și determinare, ziua de 30 august 2023, a adunat minți strălucite din lumea educației, pentru a încuraja și disemina experiențele de succes în domeniul educațional la tradiționala Conferință Pedagogică, anuală, cu genericul ,,Educație în spiritul valorilor naționale și democratice pentru o dezvoltare durabilă”.

Acest eveniment mult așteptat a adus împreună cadre manageriale și didactice, președinți ai comitetelor sindicale, tineri specialiști, parteneri educaționali și onorați oaspeți pentru a discuta despre importanța educației în formarea personalității și despre cele mai noi tendințe și idei care modelează viitorul învățământului din raionul Fălești. Explorând noi orizonturi în educație, participanții care au fost invitați au avut posibilitatea să se inspire reciproc, să împărtășească bune practici și să pună în dezbateri direcțiile actuale și viitoare ale educației.

Felicitare ZIT

   Costumul tradițional face parte din tradiția bogată a costumului românesc, exprimă mentalitatea, estetica și etica promotorilor săi. Totuși, cămașa este considerată ca fiind esențială în constituirea specificului lui. Cămașa este prima haină îmbrăcată, deci poate fi înțeleasă drept primul semn cultural.
   La 26 iunie, de Ziua Drapelului Național al României, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, în parteneriat cu Episcopia de Bălți - Eparhia Bisericii Ortodoxe Române, Societatea Femeilor Ortodoxe din Episcopia de Bălți și Asociația Pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, a organizat și desfășurat Festivalul Portului Popular „Ia românească în fiecare casă”, ediția a III-a, locația fiind Centrul de creație și agrement pentru copii și tineri „Lora Găină”, orașul Fălești.
Festivalul a adunat oameni cu suflet frumos, oameni care știu cât costau nopțile bunicilor și străbunicilor noastre când își coseau singure cămășile de sărbătoare.
    Un mesaj de binecuvântare și de deschidere a festivalului a adus Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți.

      Pe data de 21.06.2023 responsabilii de implementarea Programului „Bugetarea Participativă în Școli” în IP LT ,,A. Pușkin” au partcipat la evenimentul de totalizare și evaluare a primei runde de pilotare a programului.

      Acest program a fost pilotat în anul școlar 2022-2023 de către Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

       În cadrul evenimentului  directorul liceului, dl Bargan Anatoli,  a  menționat că principala motivație de a participa în acest Program a fost dorința de a face auzită vocea elevilor și de a-i implica activ și democratic în luarea deciziilor de repartizare eficientă și responsabilă a unei părți din bugetul școlii pentru problemele pe care elevii le consideră prioritare, totodată a vorbit despre cât de utilă și importantă a fost fiecare dintre activitățile organizate, dar și despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în perioada implementării programului.  

Director Institutul Cultural Român Mihai Eminescu Chișinău Monica babuc

  La 19 iunie curent, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a sezonului estival  în taberele  de odihnă pentru copiii ,,Romantica”, s. Călinești  și ,,Olimp”, s. Pînzăreni.

  Festivitatea a început cu onorarea imnului de stat și arborarea drapelului Republicii Moldova în cadrul careului organizat de administrația  taberei de odihnă pentru copii ,,Olimp”, s. Pînzăreni.

  La eveniment au fost prezenți vicepreședintele raionului dnul Tambur Veaceslav, șefa Direcției Generale Educație și Cultură Fălești, dna Mariana Osadța, șefa adjunctă, dna Rovena Dvorschi, reprezentanții  Inspectoratului de Poliție, Centrului de Sănătate Publică,  Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor, Secției Situații Excepționale și reprezentanții mass-mediei locale.

  În cadrul festivității, copiii au prezentat un program artistic  care a cuprins  dansuri și melodii alese.

 DGEC Fălești, în parteneriat cu serviciile responsabile  care vor  asigura securitatea și odihna de calitate a copiilor pe tot parcursul sezonului estival, le dorește copiilor  VACANȚĂ FRUMOASĂ! Galerie foto.

,,Nu e sentiment mai satisfăcător
decât acela când te bucuri  de roadele muncii tale.”
(Cristian Hera)
    Pornind de la ideea că perfecțiunea muncii se ascunde în plăcerea cu care o faci, la data de 29 mai 2023, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești a desfășurat în incinta Palatului de Cultură ,,M. Volontir”  sărbătoarea de totalizare ,,File de succes ale anului de studii 2022-2023.
    În acest context, au fost depănate, filă după filă, rezultatele remarcabile adunate pe parcursul anului de studii.
    Pentru implicare activă și profesionalism la nivel înalt, au fost decernate diplome de apreciere instituțiilor de educație timpurie, gimnaziilor, liceelor și  instituțiilor de învățământ extrașcolar.
    Un alt scop al evenimentului a fost premierea elevilor pentru munca şi rezultatele acumulate la Olimpiadele republicane, care au urcat pe scenă însoțiți de profesorii care i-au ghidat și elevii care au obținut locuri premiante la concursurile republicane ,,La izvoarele înțelepciunii”, ,,Limba noastră-i o comoară”, și  ,,Живая классика”.
    Ne exprimăm sincera recunoștință față de întreaga comunitate educațională din raion pentru colaborare, intensitate în muncă și perseverență.
   Rezultatele bune bucură întotdeauna, iar la rădăcina bucuriei se află gratitudinea. Nu bucuria ne face recunoscători, ci recunoștința ne umple de bucurie. Galerie foto.

  Înmânarea diplomelor și premiilor bănești de la concursul raional de lectură „Călătorie în lumea cărților”, ediția a V-a, a avut loc astăzi, 26 mai 2023, de către inițiatorul concursului, domnul Veaceslav TAMBUR, vicepreședintele raionului Fălești și doamna Rovena DVORSCHI, șefă adjunctă a DGEC Fălești.

  Mulțumim tuturor participanților și îndemnăm toți elevii instituțiilor de învățământ din raion să lectureze cât mai mult și să participe la concurs. Galerie foto.

         „ Școala de astăzi trebuie să pregătească elevii pentru schimbările tot mai rapide din economie și societate, pentru ocupații care nu au fost create încă pentru a folosi tehnologii care nu au fost încă inventate și să rezolve probleme sociale despre care nu știm că vor apărea.”      

   (A. Schleicher)

           

     În baza invitației Inspectoratului Școlar Județean Vaslui din România, în vederea participării la un schimb de experiență privind bunele practici educaționale între directorii și cadrele didactice din Județul Vaslui și Raionul Fălești, la data de 19 mai 2023, un grup de 14 manageri din instituțiile de învățământ a raionului Fălești însoțiți de șefa Direcției Generale Educație și Cultură, Osadța Mariana și șefa adjunctă a direcției, Dvorschi Rovena, au participat la Simpozionul Internațional cu genericul „Educație de calitate – o preocupare a școlii de azi”, care s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din județul Vaslui.

     În cadrul Simpozionului s-au abordat subiecte despre Curriculum, Competență, Formare de Competențe, Adaptarea curriculară și Implicarea în proiecte.

    La final, Inspectoratul Județean Vaslui și Școala Gimnazială „Constantin Parfene” au oferit oapeților  Diplome de participare, Revista Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene” – „ Dorința” și materiale informative despre Municipiul Vaslui.

    Cu un mesaj de mulțumire pentru invitație, organizare și desfășurare a Simpozionului a venit în fața gazdelor șefa direcției Osadța Mariana împreună  cu directorii liceelor din raion. Galerie foto.

   La data de 14 mai 2023,  cadrele didactice și elevii implicați în cadrul Concursului în mediul de programare Scratch ,,JuniorScratchCoder”, ediția a II-a,  au participat la ceremonia de premiere. Acest Concurs a fost desfășurat cu sprijinul Proiectului  ,,Viață fără violență” implementat de AO Asociația Cadrelor didactice Fălești cu suportul financiar PH International.

  Scopul concursului a fost dezvoltarea la elevi a capacităților intelectual-creative, popularizarea specialităților din domeniul IT și promovarea Nonviolenței.

   Tematica celor 31 de produse filmulețe realizate a fost ,,Nonviolența în stradă” în care elevii au promovat comportamente care oferă siguranță personală în viața curentă și în situații de risc. Galerie foto.

   Aici puteți accesa produsele elevilor https://scratch.mit.edu/studios/33348592

   
Copyright © 2023 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE ȘI CULTURĂ FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGEC FALESTI