icon facebook 3d render concept 494952 1341

Direcţia Generală Educaţie
  Făleşti
   

CRRTDGEC

Centrul Regional de Resurse pentru Tineri Fălești

Casa de Creatie Lora

Centrul de Creație și Agrement pentru Copii și Tineri „Lora Găină”, or.Fălești

sc sport

   

MEC

PARLAMENTUL

guvern

ANACEC

logocons

ctice

 ISE

ANCE gov

proD

siguranta pe internet

   

matematica falesti

sime

COVID

 

   

Educație copii: Cum să te comporți cu un copil încăpățînat

Imediat ce devin părinți, oamenii acordă o atenție deosebită capitolului “educație copii”. Niciodată nu e prea devreme să începi educația copiilor, specialiștii spunînd: cu cît mai devreme cu atît mai bine. Iar lucrurile se complică, spun părinții, cînd au un copil mai încăpățînat. Iată cîteva sfaturi care vă vor fi de folos în educația copiilor.

Comportamentul părinților este important în educația copiilor

Deși nu sînt mulți care să recunoască aceste lucruri, comportamentul copilului are în mare parte legatură cu modul în care parinții lui reactionează. Așa că, înainte de a te plînge de cît de încăpățînat este copilul tău, urmărește ce faci tu. Ai lăudat vreodată o faptă bună a copilului tău? Sau primul impuls este să-i cerți fapta rea? Dacă răspunsul este pozitiv la a doua intrebare, atunci află că greșești. Iată explicația. În momentul în care un copil face ceva bun și nu primește nici un răspuns din partea părintelui, iar data viitoare observă că la o faptă rea a primit feed-back, se va “încăpățîna” să facă numai năzbîtii. De ce? Pentru că doar așa primește atenție. Pentru el cearta nu e ceartă, în mintea lui se formează imaginea unui părinte care il bagă în seamă.

Așadar, primul pas pe care un părinte trebuie să-l facă este să-și urmărească copiii și să le laude fiecare lucru pozitiv pe care îl fac, să-i încurajeze și să-i sprijine. Cu cît se vor concentra mai mult pe faptele bune, cu atît mai mult vor primi rezultate bune din partea copiilor.

Tactici:

Laudă fapta bună, nu comenta că a făcut-o într-un timp mai lung decît ar fi necesitat

– Dacă îi dai celui mic o sarcină de făcut, ai grijă să fie precisă și înteleasă.

– Apreciază efortul copilului de a duce la îndeplinire sarcina, chiar dacă nu a reușit să o facă

– Schimbă recompensele, astfel încît să-l iei de fiecare dată prin surprindere altfel va ști că primește “încă 5 minute în plus la desene”, de exemplu, și nu va mai fi motivat să facă fapte bune. Recompensele trebuie adaptate vîrstei copilului.

Regulile sînt clare și precise, dar nu uitați de negociere îneducația copiilor

Dacă vrei ca cel mic să fie ascultător și să îndeplinească sarcinile trasate (cum ar fi să-și facă ordine în cameră), el trebuie să știe ce consecințe suportă dacă nu termină ce are de făcut, după cum și ce recompensă va primi. Regulile sînt clare și precise, dar asta nu exclude “negocierea”. Nu trebuie însă să ajungeți la parlamentări fără sfîrsit. Regula de aur este trei opțiuni, nu mai multe: ori, ori, ori. Nu se negociază programul de somn, orele de masă, mersul la școală, regulile de igienă sau alte reguli importante ale familiei.

Cînd vezi că cel mic dă semne de încăpățînare, NU te enerva. Copilul va intra într-o stare defensivă și nu vei obține nimic bun. Cînd îi trasezi o sarcină trebuie să fii tot timpul la nivelul lui, ochi în ochi, astfel încît să nu-i dai impresia că ai avantajul mărimii asupra lui (acest lucru îl va aduce din nou în defensivă). Vorbește calm, dar hotărît, mulțumește, și dă-i un termen limită. Niciodată nu se trasează o regulă sub forma “Nu ieși din camera ta pînă nu faci curat”. De altfel este de evitat folosirea propozițiilor negative (Mergi mai încet, în loc de NU alerga, Vorbește mai încet – NU țipa etc.). Cel mai bine este să-i spui “Te rog să faci curățenie în camera ta. Ai la dispoziție X minute. Mă voi întoarce peste Y minute să văd ce ai făcut. Dacă nu ești gata în X minute atunci vei avea de suportat consecința A, B sau C.

De multe ori părinții trec peste consecințe și se ajunge la bătaie. O abordare total greșită din mai multe puncte de vedere. În primul rînd, îi faci rău propriului copil (chiar dacă se spune că o palmă n-a omorît pe nimeni, unde dă mama/tata crește sau bătaia e ruptă din rai). În al doilea rînd copilul nu întelege nimic, ba mai mult consideră că și-a ișpășit pedeapsa și poate continua să facă orice altceva decît i-ai spus tu. În al treilea rînd, foarte rar se schimbă comportamentul unui copil după ce a luat bătaie.

Tactici:

Dacă ai promis ceva ține-te de cuvînt.

– Nu accepta dacă copilul împinge dead-line-ul stabilit. Arată-te nemulțumit dacă-l vezi că își lasă treburile pe ultima sută de metri. Chiar dacă și-a dus sarcina la bun sfîrșit, se va obișnui să facă așa tot timpul.

– Nu face copilul să se simtă vinovat, după cum nu te simți vinovat dacă alegerea lui a fost să nu facă ce i s-a cerut, iar acum suportă consecințele.

– Fii sigur că cel mic a înteles sarcinile trasate. La copiii preșcolari folosește mai puține cuvinte și mai multe gesturi.

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI