La invitaţia Şcolii Gimnaziale ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” municipiul Iaşi, din subordinea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, în scopul dezvoltării parteneriatelor educaţionale şi diseminării bunelor practici, un grup de elevi, alcătuit din reprezentanţi a trei licee din oraşul Făleşti, în perioada 22-25 ianuarie 2020, a participat pentru prima dată la cea de a X-a ediţie a proiectului «Ambasadorii Unirii», eveniment dedicat actului săvârşit la 24 ianuarie 1959 şi a marelui om de stat, Alexandru Ioan Cuza care, aşa cum spunea Mihail Kogălniceanu, “singur şi-a scris istoria sa, prin legi, prin actele cu cari a făcut el un stat, o societate, alta decât aceea ce i-a fost dată, când l-am proclamat domnitor. ”

    În cadrul acestui proiect, în care DGE Făleşti este partener, elevii noştri au fost alături de elevii şi profesorii Şcolii “Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Iaşi, precum şi de colegii lor din 8 instituţii din judeţele Suceava, Hunedoara, Botoşani, Neamţ, Ialomiţa, Vaslui şi tineri şi pedagogi din Ukraina şi de la Centrul de Copii şi tineret ”Artico”, Chişinău, Republica Moldova.

   Pe parcursul activităţilor proiectului, copiii au avut norocul să cunoască invitaţii speciali - conf.univ.dr. Ionuţ Nistor de la Universitatea ”Al.I.Cuza” Iaşi, prof. Maria Rados, inspector de specialitate ISJ Iaşi şi prof.dr.Lăcrămioara Iordăchescu de la Asociaţia Profesorilor de Istorie din Iaşi.

   Participanţii la eveniment s-au remarcat în cadrul Simpozionului Naţional:„Românii în veacul construcţiei naţionale. De la Unirea Principatelor larecunoaşterea internaţională a Marii Uniri, 1859-1920”, desfăşurat la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, au realizat un tur al oraşului vizitând instituţii şi monumente - emblemă pentru cultura şi civilizaţia românească: Mănastirea Trei Ierarhi, Palatul Roznovanu, Mănăstirea Golia, Palatul Culturii, Casa Dosoftei, Muzeul Unirii şi au participat la manifestările organizate de Primaria Iaşi în Piaţa Unirii.

   De asemenea, elevii s-au implicat şi într-un un concurs inedit, desfăşurat pe o platforma educaţională interactivă on-line, fiind provocaţi să răspundă la întrebări de cultură generală din tematica Unirii.

   Participarea la eveniment şi, îndeosebi, la manifestările omagiale, organizate în Piaţa Unirii cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, le-a dăruit elevilor emoţii deosebite. Galerie foto.

  După cum au menţionat, ei s-au întors de la Iaşi cu amintiri plăcute şi dorinţa de a reveni la urmatoarea ediţie a proiectului.

A.Saviuc, şef DMCFPC

   
Copyright © 2024 DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE FĂLEŞTI. Toate drepturile rezervate.
© DGE FALESTI